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This Frequently Asked Question (FAQ) sheet provides 
responses to the more common questions Encinitas residents 
and candidates pose to staff related to campaign (political) 
signs.   
 
Following each response is the applicable code section 
should you want to learn more about the sign requirements. 
 
IS THERE A TIME LIMIT TO WHEN I CAN POST 

CAMPAIGN SIGNS; I.E. BEFORE OR AFTER AN 

ELECTION? 
 
No. The adopted Ordinance No. 2016-03 allows an unlimited 
number of temporary signs displaying political or other 
noncommercial messages permitted on private property at all 
times as long as the posting is done with the property owner’s 
permission. (EMC §2.16.040) 
 

IS THERE A SIZE LIMIT TO THE CAMPAIGN SIGNS I CAN 

POST ON PRIVATE PROPERTY? 
 
Yes.  Although there is no limit on the quantity of temporary 
campaign signs allowed on private property, there is a limit on 
the size of each individual sign. 
 
Residential uses in residential zones: the display area of each 
sign cannot exceed 3 square feet (each side) with a maximum 
height of five feet.  
  
Nonresidential uses in residential zones:  the display area of 
each sign cannot exceed 32 square feet (each side) with a 
maximum height of eight feet.  
 
Nonresidential zones:  the display area of each sign cannot 
exceed 32 square feet (each side) with a maximum height of 
eight feet. (EMC §2.16.040) 

CAN I REPLACE THE MESSAGE ON AN EXISTING SIGN 

WITH A CAMPAIGN MESSAGE? 

Yes, with limitations.  The area of any existing legally 
displayed sign may be converted in whole or in part to a non-
commercial message, including, but not limited to a campaign 
message.  However the material and design of the new 
message must comply with any code limitations, design 
standards and/or permit processing requirements (EMC 
§30.60.050.M).   

Before changing any sign message, contact the Development 

Services Department at planning@encinitasca.gov to learn if 
an existing sign may be subject to these requirements  

CAN I PLACE SIGNS IN THE PUBLIC RIGHT-OF-WAY? 

No.  All signs must be located on private property.  Signs are 
not permitted in the public right-of-way, which includes, but is 
not limited to, all medians and freeway entrances and off 
ramps, rail right-of-way and along street easements, which 
generally includes the first five feet from the inside edge of a 
sidewalk.  (EMC §30.60.050.C) 

HOW DOES THE CITY ENFORCE THESE REGULATIONS? 

The Code Enforcement Division within the Development 
Services Department is the City’s lead on the enforcement of 
signs.  Sign sweeps are conducted once a week for the 30 
days prior to the election.  The day of the sign sweep varies 
each week and is not disclosed.  
 
Complaints should be directed to the Code Enforcement 
Division, who will investigate and open a code compliance 
case.  Please visit the website to learn how to file a complaint.  
When necessary, standard code enforcement procedures are 
followed to gain compliance (warning, followed by citations for 
continued noncompliance). 

 
WHAT DOES THE CITY DO WITH REMOVED CAMPAIGN 

SIGNS? 
 

Removed signs will be held by the City for 30 days, during 
which time the City will make reasonable attempts to notify 
the candidate or committee of the right to reclaim.  Thirty days 
after the close of the polls for the election, the City will discard 
or destroy any unclaimed signs.  

HOW DO I LEARN MORE?  

Should you have any questions or require additional 
information, please contact the Code Enforcement Division at 
760-633-2685 or via email at code@encinitasca.gov. 
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