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This Frequently Asked Question (FAQ) sheet provides 
responses to the more common questions Encinitas residents 
pose to staff related to ADA compliance with short term rental 
properties.   
 

Following each response is the applicable code section 
should you want to learn more about the ADA compliance 
requirements. 
 

WHEN IS THE ACCESSIBILITY REQUIREMENTS 

TRIGGERED? 
 

For Hosted Rentals: 
When there is a short-term agreement in place and four or 
five guest rooms are being rented out at the same time. 
 

For Non-Hosted Rentals: 
For the purposes of short-term rentals, this policy regarding 
accessibility does not apply to this category of rental 
property. 

 

WHAT IS A LODGING HOUSE? 
 

The California Building Code (CBC), Section 202, defines 
such use as any building or portion thereof containing not 
more than five guestrooms where rent is paid in money, 
goods, labor or otherwise, and that is occupied by the 
proprietor as the residence of such proprietor. 
 

WHAT QUALIFIES AS A GUESTROOM? 
 

The CBC, Sec. 202 defines a guestroom as a room used or 
intended to be used by one or more guests for living or 
sleeping. 
 

WHAT IF THE HOUSE HAS SIX BEDROOMS, BUT 

ONLY TWO ARE USED BY THE OWNER AND THE 

OTHER FOUR GUESTROOMS ARE RENTED OUT? 
 

Such facility would still fall under the definition of the lodging 
house, since four or more guestrooms are being rented out. 
 

WHAT ARE THE ACCESSIBILITY REQUIREMENTS 

AND WHY DOES IT APPLY TO MY GUEST ROOMS? 
 

CBC, Chapter 11A requires that all lodging houses, used 
as a residence, with more than three and not exceeding five 
guestrooms for rent shall comply with accessibility 
requirements. (Section 1102A.1.3). 

WHAT IF MY HOME IS ONLY OPEN TO GUESTS 

WITHOUT DISABILITIES? 
 

Operating a short-term vacation is considered 
commercial/business use. Businesses may not 
discriminate against individuals with disabilities. 
 

WHAT TYPES OF HOUSES ARE TYPICALLY 

IMPACTED? 
 

The definition applies to  single-family dwellings and 
duplexes that are used as a residence by the proprietor and 
has more than three bedrooms for rent and no more than 
five. 

 

WHAT IF THE OWNER DOES NOT LIVE ON THE 

PREMISES AND/OR MORE THAN 5 ROOMS ARE 

BEING RENTED OUT? 
 

This use may fall under the CBC definition of a dormitory. If 
so, those are also covered by Section 1102A.1.7. Consult 
the Building staff for additional information. 
 

WHAT DOES ACCESSIBILITY MEAN FOR MY 

HOUSE? 
 

By signing the accessibility form, the applicant attests that 
the facility being operated is accessible to the disabled. 
This includes accessible parking, entrance, 
sanitary/cooking facilities, path of travel, and other 
accommodations. CBC, pursuant to Chapter 11A. 
 

DO I NEED TO HIRE A LICENSED ARCHITECT, 
ENGINEER, OR A CONTRACTOR TO SURVEY THE 

SITE AND THE FACILITIES OR ASCERTAIN 

COMPLIANCE? 
 

The applicant/owner may sign the form. Signature by the 
registered design professional is optional. 

 

WHAT IF ALL MY BEDROOMS ARE ON THE 2ND 

FLOOR WITH NO ELEVATOR? 
 

The 2nd floor in a non-elevatored building is not considered 
accessible. Sec. 1104A.1. Accessible 2nd floor shall be via 
an elevator, or a ramp. 
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CAN I BE GRANDFATHERED IN IF I HAVE AN OLD 

HOUSE? 
 

There are no exemptions if four or more bedrooms are 
being rented out on short term basis. Short term is defined 
as less than thirty-days. 
 

WHAT IF MY HOUSE IS TWO STORIES, AND I HAVE 

ACCESSIBLE ACCOMMODATIONS ON THE FIRST 

LEVEL, BUT MY 2ND FLOOR IS IN A NON-
ELEVATORED BUILDING? 
 

If comparable services can be provided on the accessible 
floor, then the second level may remain as is. (Sec. 1104A). 
 

WHO IS RESPONSIBLE TO ENSURE COMPLIANCE 

WITH ACCESSIBLY PROVISIONS? 
 

The responsibility lies with the home/small business owner 
to obtain the necessary permits before the start of 
operations. 
 

WHAT IF MY HOME/BUSINESS OR CONDITIONS 

ARE NOT COVERED IN ANY OF  THE FAQ 

SCENARIOS? 
 

Please reach out to the building division staff and/or the 
building official to discuss any unique circumstances at 
building@encinitasca.gov or 760-633-2730. 
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